Spaans bijgeloof, wat is bijgeloof, waar komt bijgeloof eigenlijk vandaan? In Spanje noemt man dit Supersticion. Bijgeloof wordt ook wel volksgeloof genoemd of alternatieve religiositeit genoemd. Het houdt meestal in dat er iets veroorzaakt zou kunnen worden door bovennatuurlijke krachten of machten. Door bepaalde handelingen uit te voeren zou men deze krachten kunnen neutraliseren, oproepen of bijsturen.
Meestal heeft het betrekking op het verwerven van geluk en het afweren van ongeluk. Bijgeloof maakt niet deel uit van een traditioneel geloof, ook al heeft het daarmee het geloof in het bovennatuurlijke gemeen. Bijgeloof heeft vaak betrekking op voorwerpen en symbolen. Dergelijke overtuigingen worden vaak bijgeloof genoemd als ze niet-religieus zijn of buiten traditionele geloofsovertuigingen vallen. Strikt genomen blijkt het erg lastig om onderscheid te kunnen maken tussen geloof en bijgeloof.
Vrijdag de 13e
Nog niet zo lang geleden was het vrijdag de 13e, voor veel mensen een ongeluksdag maar niet in Spanje. De Spanjaarden zien namelijk dinsdag de 13e als ongeluksdag. Uiteraard zijn beide dagen ongeluksdagen voor diegene die bijgelovig is, wat lang niet iedereen is natuurlijk. Buiten de dag dinsdag en het nummer 13 en de combinatie van deze twee, hebben de Spanjaarden nog meer bijgelovigheden. Daarom dit keer een lijst met daarop 13 Spaanse Supersticiones
1- En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes
Het eerste bijgeloof heeft met dinsdag de 13e te maken en is eigenlijk meer een spreekwoord of gezegde. “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes” wat zoveel betekent als “Op dinsdag trouw je niet, ga je niet op reis en verlaat je jouw huis niet”. Het woord “Martes” is afgeleid van het woord of planeet “Marte” wat de planeet Mars is in het Spaans. In de Middeleeuwen had die planeet de bijnaam “het kleine kwaad”. Daarnaast is “Marte” tevens de God van de oorlog en staat dat voor niets goeds.
2- Hoeden op je hoofd, niet op je bed
Als je in Spanje een hoed op je bed legt zal dat weinig goeds brengen en veel ongeluk, zo zegt het bijgeloof. Dit komt uit de tijd dat men dacht dat de slechte geesten in je haar leefden en dus als je een hoed op je bed legde, die geesten je bed ingingen waarna deze slechte geesten je lichaam konden betreden als je slaapt. Tja, wat moeten we daar nu op zeggen. Gelukkig dragen tegenwoordig niet veel mensen meer een hoed maar hang deze voor de zekerheid toch maar aan de kapstok of in de kast als je wel een hoed draagt.
3- Messen en scharen
Volgens een oud bijgeloof geef je iemand in Spanje nooit messen of scharen als cadeau voor een verjaardag of zomaar tussendoor. Als je namelijk een mes of schaar of ander scherp voorwerp aan iemand geeft houdt dat in dat de relatie kapot is, doorgesneden of doorgeknipt. Dus denk goed na wat je iemand cadeau geeft voor een verjaardag, naamdag, trouwerij of kerstmis.
4- Mucha mierda
In de theaterwereld zegt men in het engels “break a leg” wat natuurlijk letterlijk betekent “breek een been”. In het Nederlands zeggen we het veel simpelere “veel geluk” of zelfs “toitoitoi” wat toch wat aardiger klinkt. In Spanje hebben ze het Engelse “break a leg” niet letterlijk vertaald naar “rompete una pierna” maar zegt men in de theaterwereld om iemand geluk te wensen “mucha mierda” ofwel “veel shit”. Geen idee waar deze uitdrukking of bijgelovige term vandaan komt.
5- Cactus voor het raam
Wellicht is het je al eens opgevallen bij je dagelijkse wandeling door de straten van Spanje. Veel Spanjaarden hebben voor het raam een of meerdere cactus of cactus planten staan. Buiten het feit dat een cactus gemakkelijk te onderhouden is, weinig water nodig heeft en de hoge temperaturen in Spanje makkelijk overleeft, is het bijgeloof ook dat een cactus de slechte geesten buiten de deur (of raam) houdt. Dus heb je thuis nog een cactus over, plaats deze dan buiten voor je raam (dus niet binnen want dan zijn de slechte geesten al je huis ingekomen).
9- De 12 druiven
Dit is een bijgeloof wat naast leuk om te doen ook lekker en gezond is. Met oud op nieuweten alle Spanjaarden op elke klokslag een druif. Volgens het bijgeloof brengt dat het komende jaar veel geluk. Het is dus ook niet verwonderlijk dat heel Spanje naar de jaarwisseling zit te kijken of op de dansvloer staat en plots twaalf druiven naar binnen werken. Overigens zegt het bijgeloof ook dat je rood ondergoed of lingerie moet dragen tijdens oud op nieuw om het nieuwe jaar met veel geluk in de liefde te beginnen en je eenkoffer bij je deur moet zetten want dat betekent dat je in het nieuwe jaar op reis gaat.
10- Linkervoet
Als je met je linkervoet als eerste een kamer betreedt, betekent dit dat je veel ongeluk zult hebben. Mocht dat nu al gebeurd zijn dan is er geen reden tot paniek zolang je maar drie keer achter elkaar een kruisje slaat om het ongeluk te laten verdwijnen. Overigens geldt dit bijgeloof ook voor het uit je bed stappen met je linkervoet als eerste.
11- Paraplu’s
Ook al zul je op veel plaatsen in Spanje geen paraplu nodig hebben, het binnenshuis openen van een paraplu betekent toch ongeluk. Daarnaast zou het laten vallen van een paraplu leiden tot acuut verstand- of geheugenverlies. Een gevallen zonne- of regenscherm zou men nooit zelf mogen oprapen, want dat leidt tot ongeluk in de toekomst. Wanneer een dame haar paraplu opraapt, zal zij een oude vrijster worden. Een paraplu cadeau doen of op een tafel of bed leggen lokt de kwade geesten uit die zich eronder verschuilen. Een paraplu openen als het mooi weer is, brengt al ongeluk. Je zou bijna geen paraplu meer aanraken op die manier.
12- Eten met zijn dertienen
Als je een etentje geeft of uit eten gaat met een groep vrienden en/of familie, zorg er dan altijd voor dat je of met minder of meer dan 13 personen bent. Dat wil zeggen, ga eten met 12 of minder personen of 14 en meer personen maar nooit met 13 personen. Dit brengt namelijk ongeluk voor iedereen aan tafel, iets wat terug gaat naar het laatste avondmaal waarbij er 13 personen aan tafel zaten.
13- Top 13 lijstjes
Maak nooit Top 13 lijstjes maar zorg er altijd voor dat je een Top 10, Top 11, Top 12 of Top 14 lijstje maakt want een Top 13 lijstje brengt veel ongeluk voor diegene die dit leest. OEPS …. sorry 🙂
6- Zeven in plaats van negen levens
Arme Spaanse katten. Buiten het feit dat veel katten in Spanje in de steek worden gelaten en aan hun noodlot worden overgelaten door op straat te moeten leven als zwerfkat, hebben de Spaanse katten ook nog eens minder levens. Terwijl zo’n beetje over de hele wereld katten negen levens hebben, hebben de Spaanse katten slechts zeven levens, twee minder dus. Niemand weet eigenlijk waarom dat zo is maar het is wel een bijgeloof.
7- Voetje vegen
Dit bijgeloof komt uit de tijd van de heksen, lang geleden dus maar nog steeds actueel. Mocht je namelijk per ongeluk over de voeten van een vrijgezelle vrouw vegen met je bezem als je aan het schoonmaken bent, dan heb je er per abuis voor gezorgd dat deze vrouw nooit zal trouwen. Je zult het maar op je geweten hebben. Daarom is het wellicht verstandiger om in plaats van te vegen een stofzuiger te gebruiken, die hadden ze nog niet in de tijd van de heksen.
8- De kleur geel
De kleur geel staat in Spanje voor niets goeds. Koop dus nooit gele kleding voor iemand of draag geel als je naar een examen moet, een sollicitatiegesprek hebt of enig ander belangrijk evenement. De kleur geel vertegenwoordigt namelijk zwavel en de Duivel en daarnaast is het bijgeloof dat de kleur geel pech kan brengen in bepaalde situaties. Laat de kleur geel dus achterwege als je iets cadeau moet doen of als je ergens naartoe moet wat erg belangrijk is.
De mooiste ontdekkingen van Spanje:
Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’!