De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De Werelderfgoedlijst van Spanje bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
Spanje staat 46 keer vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst, 41 keer cultureel, 3 keer natuur en 2 keer gemixt. Op deze pagina vind je de eerste 12 Spaanse Unesco Werelderfgoedlijst vermeldingen van 1 t/m 12.
San Cristóbal de La Laguna in Tenerife, Canarische Eilanden
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - San Cristóbal de La Laguna in Tenerife, Canarische Eilanden. San Cristóbal de La Laguna, kortweg La Laguna, is een Spaanse gemeente op het eiland Tenerife op de Canarische Eilanden.
San Cristóbal de La Laguna werd in 1497 gesticht door Alonso Fernández de Lugo. De stad op de Canarische Eilanden bestaat uit de oorspronkelijke bovenstad en de (aangelegde) onderstad. Het was het eerste ‘ideale stadsgebied’ ingericht volgens filosofische principes. Zo is het stadsontwerp gebaseerd op navigatie en de wetenschap van die tijd. Verder is de stad het voorbeeld van een nieuwe vreedzame, maatschappelijke ordening, geïnspireerd door oude religieuze concepten. San Cristóbal de La Laguna was de eerste niet-versterkte Spaanse koloniale stad en het stedenbouwkundig ontwerp ervan stond model voor veel koloniale steden in Amerika.
De stad Santiago de Compostela in Galicië
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De stad Santiago de Compostela in Galicië. San Millán Yuso en Suso kloosters in La Rioja. De kloostergemeenschap gesticht door Sint Millán werd halverwege de 6e eeuw een bedevaartsoord. De prachtige Romaanse kerk in Suso werd gebouwd ter ere van de heilige en staat er nog steeds. In de vroeg 16e eeuw kreeg de kloostergemeenschap een nieuw onderkomen in de vorm van het nieuwe klooster van Yuso, gelegen boven het oudere complex. De architectuur van de kloosters bestaat uit Mozarabische, Visigotische, middeleeuwse, renaissance en barok stijlen. De Spaanse geschreven en gesproken taal is geboren in deze kloosters; de eerste literatuur in het Castiliaans werd hier geschreven en ontwikkelde zich tot een van de meest gesproken talen ter wereld.
De stad Santiago de Compostela in Galicië
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De stad Santiago de Compostela in Galicië. Bedevaarten waren een essentieel onderdeel van het West-Europese geestelijke en culturele leven tijdens de Middeleeuwen. Santiago de Compostela is een beroemd bedevaartsoord in het noordwesten van Spanje en het werd een symbool in de strijd van de Spaanse christenen tegen de islam. De stad werd aan het eind van de 10e eeuw verwoest door de moslims, maar volledig herbouwd in de volgende eeuw. Met zijn romaanse, gotische en barokke gebouwen is de oude binnenstad van Santiago een van ‘s wereld mooiste stedelijke gebieden. De oudste monumenten zijn gegroepeerd rond het graf van Sint Jacob en de kathedraal die de opmerkelijke Pórtico de la Gloria bevat.
Toren van Hercules in Coruña, Galicië
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Toren van Hercules in Coruña, Galicië.De Toren van Hercules heeft sinds de 1e eeuw na Christus als vuurtoren en oriëntatiepunt gediend voor de ingang van de haven La Coruña in noordwest Spanje. In die tijd bouwden de Romeinen de toren onder de naam Farum Brigantium. De toren staat op een 57 meter hoge rots en is 55 meter hoog. Hiervan is 34 meter Romeinse metselwerk en 21 meter werd geconstrueerd tijdens een 18e-eeuwse restauratie. Aan de basis van de toren grenst een rechthoekig Romeins gebouw. Verder kent het torengebied een beeldenpark – de Monte dos Bicos rotstekeningen uit de ijzertijd – en een islamitische begraafplaats.
Universiteit en historisch district van Alcalá de Henares, Madrid
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Universiteit en historisch district van Alcalá de Henares in Comunidad de Madrid. Alcalá de Henares is een stad en gemeente in de regio Madrid, gelegen op ongeveer 35 kilometer ten noordoosten van het centrum van de hoofdstad. Gewoonlijk spreekt men simpelweg van Alcalá maar ‘de Henares’ wordt dikwijls toegevoegd om het onderscheid te maken met andere steden die de naam Alcalá dragen, een woord afgeleid van het Arabisch voor ‘vesting’. De Universiteit en het historisch centrum van Alcalá de Henares behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. Door zijn centrale ligging was de stad een frequente verblijfplaats voor de koningen van Castilië. In 1480 had Christoffel Columbus in Alcalá zijn eerste contact met de Katholieke Koningen in verband met de financiering van zijn reizen richting Nieuwe Wereld. In 1496 stichtte kardinaal Cisneros hier de Universidad Complutense welke tijdens de Renaissanceperiode een belangrijk centrum werd. In 1836 verhuisde deze universiteit naar Madrid onder de naam van Universidad Complutense de Madrid. In 1977 werd een nieuwe universiteit in de oude gebouwen opgericht onder de naam Universidad de Alcalá de Henares.
Vizcaya brug, País Vasco, Baskenland
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Vizcaya brug, País Vasco, Baskenland. De Vizcaya brug werd ontworpen door de Baskische architect Alberto de Palacio en voltooid in 1893. De 45-meter hoge brug met zijn spanwijdte van 160 meter, brengt de 19e-eeuwse manier van ijzerbewerking samen met de toen nieuwe lichtgewicht technologie van gedraaide staalkabels. Het was de eerste brug ter wereld waarover mensen en verkeer zich via een hoog hangende gondel verplaatsten. De brug stond model voor veel soortgelijke bruggen in Europa, Afrika en Amerika, waarvan er nog maar een paar bestaan. Door de innovatieve toepassing van lichte, gedraaide staalkabels wordt de brug beschouwd als een vooraanstaande ijzeren constructie van de Industriële Revolutie.
Werken van Antoni Gaudí in Catalonië.
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Werken van Antoni Gaudí in Catalonië. De architect Antoni Gaudí (1852-1926) realiseerde zeven bouwwerken in of nabij Barcelona: Parque Güell, Palacio Güell, Casa Milà, Casa Vicens, de gevel en crypte van de Sagrada Familia, Casa Batlló en de Crypte van de Colonia Güell. Ze getuigen van Gaudi’s uitzonderlijk creatieve bijdrage aan de ontwikkeling van de architectuur en bouwtechniek in de laat 19e en vroeg 20e eeuw. De monumenten tonen een eclectische en tegelijkertijd zeer persoonlijke stijl die vrijelijk werd toegepast bij het ontwerp van tuinen, beelden, decoratieve kunsten en architectuur. Gaudí’s werk getuigt van de culturele en artistieke stromingen in zijn tijd, vertegenwoordigd door het Modernisme van Catalonië.
Natuurparken
Nationaal park Doñana in Andalusië.
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Nationaal park Doñana in Andalusië. Het nationaal park Doñana in Andalusië ligt op de rechteroever van de Guadalquivir rivier bij de monding van de Atlantische oceaan. Het park is opmerkelijk vanwege de grote diversiteit van haar biotopen. Zo zijn er lagunes, moerassen, vaste zandduinen en wandelende groepen duinen, struikbos en struikgewas. Het is de thuisbasis van vijf bedreigde vogelsoorten. Het is een van de grootste reigerkolonies in het Middellandse zeegebied en het overwinteringsgebied voor meer dan 500.000 watervogels per jaar. De fauna van het park bestaat onder meer uit 8 soorten vissen, 10 soorten amfibieën, 19 soorten reptielen, 30 soorten zoogdieren en 360 vogelsoorten.
Nationaal park Garajonay op La Gomera, Canarische Eilanden
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Nationaal park Garajonay op La Gomera, Canarische Eilanden. Nationaal park Garajonay (Spaans: Parque nacional de Garajonay) ligt in het midden en noorden van La Gomera; een van de Canarische Eilanden. Het werd in 1981 uitgeroepen tot nationaal park en werd in 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Het park beslaat met 3.984 hectare (40 km2) tien procent van het eiland en ligt binnen het territorium van alle zes gemeenten. Sinds 1988 heeft het ook de status 'Europees vogelreservaat'.
Het park is vernoemd naar de rotsformatie van Garajonay; het hoogste punt van het eiland op 1.484 m. en ligt grotendeels op een plateau met een hoogte van 790-1.400 m boven het zeeniveau. De naam 'Garajonay' baseert voorts op een oud verhaal van de Guanchen over Gara en Jonay; een soort Canarische Romeo en Julia.
Nationaal park Teide op Tenerife, Canarische Eilanden.
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Nationaal park Teide op Tenerife, Canarische Eilanden. Het Parque Nacional de las Cañadas del Teide is sinds 1954 een nationaal park, hier bevind zich een enorme vulkaankrater met een omvang van 48 km. Vanuit hier gaat de berg El Teide naar een duizelingwekkende hoogte van 3718 meter, waarmee het ook gelijktijdig de hoogste berg van Spanje is. Park El Teide heeft ongeveer een oppervlakte van 19 000 hectare, en heeft een unieke flora en fauna.
Het is een spectaculair gebied om te zien, wat versterkt wordt door de atmosferische omstandigheden die voortdurend veranderende texturen en tinten creëren. Er is vaak een ‘zee van wolken’ te zien die een indrukwekkende achtergrond vormt voor de berg. Het nationaal park is van mondiaal belang voor het aantonen van de geologische processen die ten grondslag liggen aan de evolutie van oceanische eilanden.
Gemixt (cultuur en natuur)
Ibiza, biodiversiteit en cultuur op de Balearen.
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Ibiza, biodiversiteit en cultuur op de Balearen. Ibiza is een goed voorbeeld van de interactie tussen de ecosystemen van de zee en de kust. De dichte prairies van Posidonia Oceanica, een inheemse zee grassoort die alleen in het Middellandse Zeegebied voorkomt – ondersteunen de diversiteit van het zeeleven. De archeologische plekken Sa Caleta en Puig des Molins laten zien dat het eiland een belangrijke rol speelde in de vroege geschiedenis van de mediterrane economie. De versterkte bovenstad (Alta Vila) is een mooi voorbeeld van militaire architectuur in Renaissancestijl. De stad heeft grote invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van vestingwerken in de Spaanse nederzettingen van de Nieuwe Wereld.
Pyreneeën – Monte Perdido in Aragón
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Pyreneeën – Monte Perdido in Aragón. De Pyreneeën liggen op de grens van Frankrijk en Spanje, gecentreerd rondom de top van de Mont Perdu, een kalkhoudend bergmassief van 3.352 meter hoogte. Het berglandschap beslaat 30.639 hectare. Aan de Spaanse kant bevinden zich twee van de grootste en diepste ravijnen van Europa. Op de meer bruuske hellingen van Frankrijk zijn drie grote cirque muren (bergen met een arena-achtig midden) te vinden. Het landschap weerspiegelt een agrarische manier van leven die voorheen wijdverspreid was in de berggebieden van Europa, maar nu alleen nog voorkomt in de Pyreneeën. De dorpen, boerderijen, velden, weiden en bergwegen geven inzicht in de vroegere Europese samenleving.
Bron: Spanje Vandaag