De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De Werelderfgoedlijst van Spanje bevat cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
Spanje staat 46 keer vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst, 41 keer cultureel, 3 keer natuur en 2 keer gemixt. Op deze pagina vind je de volgende 11 Spaanse Unesco Werelderfgoedlijst vermeldingen van 13 t/m 23.
Koninklijk klooster van Santa María de Guadalupe in Extremadura
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Koninklijk klooster van Santa María de Guadalupe in Extremadura. Het klooster is een uitzonderlijke verzamelplaats van vier eeuwen Spaanse religieuze architectuur. Het symboliseert twee belangrijke gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis die plaatsvonden in 1492: de Herovering van het Iberisch schiereiland door de Katholieke koningen en de aankomst van Christoffel Columbus in Amerika. Het beroemde klooster standbeeld van de Maagd werd een krachtig symbool van de kerstening van een groot deel van de Nieuwe Wereld. Het klooster was, en is nog steeds een centrum van bedevaart. Het was een cultureel centrum van de hoogste orde: de ziekenhuizen en de medische school waren beroemd, net als haar scriptorium en de bibliotheek, met een zeer rijke verzameling documenten.
Routes naar Santiago de Compostela
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Routes naar Santiago de Compostela. In 1987 riep de Raad van Europa Santiago de Compostela uit tot de eerste Europese Culturele route. Deze route langs de Frans-Spaanse grens was – en is nog steeds – de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Langs de route liggen ongeveer 1.800 religieuze en seculiere gebouwen die historisch interessant zijn. De route speelde tijdens de middeleeuwen een fundamentele en stimulerende rol bij de culturele uitwisseling tussen het Iberisch schiereiland en de rest van Europa. De Route naar Santiago de Compostela getuigt van de kracht van het christelijk geloof onder mensen van alle rangen en standen in heel Europa. In 2015 werd de site uitgebreid met een aantal zeer oude routes naar de pelgrimsstad.
Romeinse muren van Lugo in Galicië
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Romeinse muren van Lugo in Galicië. De muren van Lugo werden in het laatste deel van de 3e eeuw gebouwd om de Romeinse stad Lucus Augusti te verdedigen. Het hele bouwwerk is intact gebleven en vormt het mooiste voorbeeld van laat Romeinse vestingwerken in West-Europa. De muren hebben een Romeinse oorsprong, maar maakten ook de problematische middeleeuwen en vernieuwende 19e eeuw mee. Hierdoor verenigt deze monumentale constructie van meer dan 2 kilometer lang de bewijzen en facetten van de evolutie van een stad; van het oorspronkelijke Lucus Augusti naar de stad Lugo (zelf overigens ook een historisch en artistiek geheel).
Rotskunst van het Middellandse Zeegebied
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Rotskunst van het Middellandse Zeegebied op het Iberisch schiereiland. De laat-prehistorische muurschilderingen in het Middellandse Zeegebied van Oost-Spanje vormen de grootste groep rotskunst in Europa. Ze geven een uitzonderlijk beeld van het menselijk leven in een belangrijke periode in de menselijke culturele evolutie. De rotstekeningen zijn qua stijl en onderwerp uniek en zijn te vinden in de deelstaten Andalusië, Aragón, Castilla La Mancha, Catalonië, Murcia en Valencia. De overheersend gebruikte kleur is rood, in verschillende tinten, zwart in mindere mate en wit wordt gebruikt in bepaalde gebieden. De scènes vormen de eerste overleveringen in de Europese prehistorie en tonen een aantal verschillende gebieden. Zo zijn er jaag activiteiten te zien, verzamel activiteiten (bijvoorbeeld van honing), afbeeldingen van gevechten en scènes van het dagelijkse, huiselijke leven.
Monumentale Renaissance ensembles van Úbeda en Baeza
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Monumentale Renaissance ensembles van Úbeda en Baeza in Andalusië. De twee kleine steden Úbeda en Baeza in het zuiden van Spanje dateren uit de Moorse 9e eeuw en uit de Reconquista in de 13e eeuw. De steden maakten een belangrijke ontwikkeling door tijdens de 16e eeuw toen ze gerenoveerd werden naar de maatstaven van de Renaissance. De nieuwe architectonische opvattingen maakten deel uit van de humanistische ideeën uit Italië die in Spanje geïntroduceerd werden in die tijd. Hun renaissance bouwstijl en stadsstructuur hebben grote invloed gehad op de architectuur in Latijns Amerika.
Prehistorische petrogliefen in de Côa vallei en Siega Verde
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Prehistorische petrogliefen in de Côa vallei en Siega Verde in Castilla y León. De twee plaatsen met prehistorische petrogliefen in de Côa-vallei (Portugal) en Siega Verde (Spanje) bevinden zich aan de oevers van de rivieren Agueda en Côa, zijrivieren van de rivier de Douro. Ze bewijzen dat het gebied sinds het einde van de oude steentijd onafgebroken door mensen werd bewoond. Er zijn honderden plekken te vinden waarin gedurende meerdere millennia duizenden dierfiguren zijn gekerfd (5.000 in Foz Côa en ongeveer 440 in Siege Verde). Hierbij werd zowel in de grotten als daarbuiten dezelfde expressieve stijl gebruik. Het gebied geldt daardoor als het meest opmerkelijke ‘openluchtmuseum’ van Paleolithische kunst op het Iberisch schiereiland.
Klooster van Poblet in Catalonië.
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Klooster van Poblet in Catalonië. Het klooster van Poblet in Catalonië is een van de grootste en meest complete Cisterciënzer abdijen in Spanje. Het heeft gediend als een enorm militair complex, en als een koninklijk paleis, residentie en pantheon (van de koningen van Catalonië en Aragon). De abdij geldt als een de meest perfecte uitingen van de cisterciënzer stijl in de 12e, 13e en 14e eeuw. Het bevat meesterwerken van elke periode, zoals de grote albasten retabel van Damian Forment (1529). In het midden staat een 12e-eeuwse kerk en ten noorden daarvan ligt een groep monastieke gebouwen, waaronder het grote klooster met zijn fontein.
De Palmeral van Elche in Comunidad Valenciana
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Palmeral van Elche in Comunidad Valenciana. De Palmeral van Elche, een landschap van bosjes en dadelpalmen met uitgebreide irrigatiesystemen, is formeel aangelegd op het moment dat de islamitische stad Elche werd gesticht in de 10e eeuw na Christus. Een groot deel van het Iberisch schiereiland was in die tijd Arabisch. De Palmeral is een oase, een systeem voor agrarische productie in droge gebieden. De palmentuin is een typisch kenmerk van Arabische landbouwpraktijken die naar Europa zijn gebracht tijdens de islamitische bezetting. De teelt van dadelpalmen in Elche bekend sinds de Iberische tijden (rond de 5e eeuw voor Christus) en het oude irrigatiesysteem is nog steeds in werking.
Palau de la Música Catalana en Sant Pau ziekenhuis, in Barcelona
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Palau de la Música Catalana en Sant Pau ziekenhuis, in Barcelona, Catalonië. Palau de la Música Catalana en het Sant Pau ziekenhuis zijn twee van de mooiste bijdragen aan Barcelona’s architectuur. Het zijn ontwerpen van de Catalaanse art nouveau architect Lluís Domènech i Montaner. De art nouveau van Barcelona floreerde aan het begin van de 20e eeuw. Het Palau de la Música Catalana is gebaseerd op een uitbundige stalen frame structuur, vol van licht en ruimte. Het muziekpaleis is gedecoreerd door veel van de in die tijd toonaangevende ontwerpers. Het Sant Pau ziekenhuis is qua ontwerp en decoratie gedurfd, tegelijkertijd is het gebouw perfect aangepast aan de behoeften van de zieken.
De stad en aquaduct van Segovia in Castilla y León
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - De stad en aquaduct van Segovia in Castilla y León. Het Romeinse aquaduct van Segovia is waarschijnlijk gebouwd omstreeks het jaar 118 na Christus en opmerkelijk goed bewaard gebleven. Deze indrukwekkende constructie, met zijn twee rijen van bogen, maakt deel uit van de prachtige historische stad Segovia. Andere belangrijke monumenten in deze stad zijn het Alcázar – gebouwd rond de 11e eeuw – en de 16e-eeuwse gotische kathedraal. De wijken, straten en huizen zijn georganiseerd op basis van de plaatselijke sociale structuur, waarbij hiërarchie overschaduwd werd door het horen bij een culturele groeperingen. Moren, Christenen en Joden leefden naast elkaar en zorgden samen voor de economische groei van de stad tijdens de 16e eeuw.
De oude stad Cáceres in Extremadura
De Unesco werelderfgoed vermeldingen van Spanje - Oude stad Cáceres in Extremadura. De geschiedenis van Cáceres werd gedomineerd door gevechten tussen de Moren en de christenen. Dit is terug te zien in de architectuur van de stad. Zo zijn er veel versterkte huizen, paleizen en torens te vinden. De bouwstijl is een mix van uiteenlopende en tegenstrijdige invloeden, zoals de islamitische kunst, noordelijke gotiek, Italiaanse renaissance en kunst van de Nieuwe Wereld. Van de ongeveer 30 torens uit de islamitische periode is de Torre del Bujaco de meest bekende. De muren van de stad zijn een uitzonderlijk voorbeeld van de vestingwerken die de Almohaden bouwden in Spanje.
Bron: Spanje Vandaag