Ontdek Spanje » Spaanse steden »  De grandioos Madrid  » Madrid: hoofdstad vol dorpen


Madrid: hoofdstad van Spanje

Vakantie Madrid. Madrid de hoofdstad van Spanje. Ontdek en beleef Madrid: hoofdstad vol bezienswaardigheden. Ontdek en beleef Madrid op de fiets of maak een leuke wandeling. Hier vind u tips, reisinformatie, weer, klimaat, openbaar vervoer, monumenten, gebouwen, leuke informatieve informatie en nog veel meer voor een heerlijke stedentrip naar Madrid.



Madrid

Tot de stormachtige opmars van Barcelona, ruim twintig jaar geleden, gingen de citytrips in Spanje steevast naar Madrid. Na jaren van dalende bezoekerscijfers is de Spaanse hoofdstad bezig aan een terugkeer.

Aan de rand van het centrum van Madrid, dichtbij het hagelwitte Palacio de Oriente, het gigantische koninklijk paleis, staat een Egyptisch monument. De tempel van Debod dateert uit de 2de eeuw voor Christus. Nergens in de stad is zoiets ouds te vinden, want Madrid is vrij jong, zonder Romeins verleden; een moorse emir bouwde eind 9de eeuw een fort aan de rivier Manzanares, dat was het bescheiden begin. De tempel is origineel, maar wel 'import': een geschenk van de Egyptische regering uit 1968, uit dank voor de Spaanse hulp om enkele monumenten op de oever van de Nijl te redden toen zij door de bouw van een dam onder water zouden verdwijnen.



Monumenten
Het is tekenend voor Madrid. Een hoofdstad zonder spectaculair verleden. Eentje zonder 'onmisbare' monumenten ook, geen Sagrada Familia, Eiffeltoren, Blauwe Moskee, Empire State Building of Colosseum om daarvan het wereldberoemde beeldmerk van de stad te maken. Als Madrid iets typisch over zichzelf afbeeldt, dan is dat de Puerta de Alcalá, een stadspoort uit 1778 op een drukke rotonde die nauwelijks de aandacht van toeristen trekt.

Een bezoek aan Madrid is een wandeling door het heden. Wel tussen soms oude, mooie gebouwen in, door straatjes waaraan te zien is dat ze niet van nu zijn, door wijken met een bruisend recent verleden en in musea met prachtige collecties, maar toch: het is vooral een bezoek aan het Spanje van nu, van het genieten van het leven, het lopen zonder een duidelijk doel, het maken van een praatje met een onbekende.

Vele concurrenten
Madrid heeft lange tijd last van zichzelf gehad, en van Barcelona. Het wist zichzelf niet goed te promoten, terwijl het zag hoe de Catalaanse rivaal sind 1992 alle toeristen naar zich toetrok. Eindelijk, sinds anderhalf jaar, stijgt het aantal bezoekers weer. Maar nog altijd staat Madrid niet hoog in de lijstjes van leukste en beste citytrips, van dé 'places to see' in Europa en de wereld. Vele concurrenten gaan de Spaanse hoofdstad voor.

,,De stad zelf promoot zich vooral met de standaard trekpleisters, de rechte lijn die loopt van het paleis via de Plaza Mayor naar de grote musea. En dat terwijl Madrid zo ongelooflijk veel meer heeft,'' zegt de Zeeuwse Arma Kleinepier, die zeven jaar geleden MadWay oprichtte, een bedrijfje dat stads tours in Madrid organiseert. ,,De stad heeft heel veel leuke plekjes, maar je moet ze wel weten te vinden.''

Een van haar tochten is er eentje over de 'daken' van de stad, terrassen van vooral hotels die voor het publiek toegankelijk zijn, meestal met een bar en restaurant. Het beroemdste is nog niet zo lang open, bovenop het centraal gelegen pand van de statige Círculo de Bellas Artes, de Kring der Schone Kunsten. Het uitzicht over de stad is er prachtig, zonder dat er spectaculaire gebouwen aan de skyline te zien zijn. Het gaat om het geheel.


Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars

Spanje autohuur

Eigenlijk is het leuke van Madrid iets ontastbaars. Het is een gevoel. ,,Om dat toeristische centrum heen liggen allemaal totaal verschillende wijken, die elk een soort dorp zijn. Van het chique van Salamanca tot het multiculturele van Lavapiés tot de gays van Chueca en de hipsters in Malasaña,'' legt Kleinepier uit. In die laatste wijk, de laatste twee jaar ineens populair geworden, zegt Paco Salmerón ongeveer hetzelfde. ,,De wijken zijn net dorpen, waar je veel mensen kent, waar veel geroddeld wordt en waar je snel weet wat waar is gebeurd.''

Salmerón opende in 2013 zijn restaurant Amargo in Malasaña. Net als veel ondernemers is hij jong en hip, al klinkt uit de boxen de muziek van The Doors, Jimi Hendrix en Marvin Gaye. ,,Die muziek is juist heel hot nu.'' Malasaña, dat achter de drukke Gran Via en de vergane glorie van Plaza España ligt, is nu overkomen wat in andere wijken eerder gebeurde. Salmerón: ,,Vroeger durfde je hier niet te komen, dit was het territorium van dieven, hoeren en junks.''

Die zijn er allemaal nog steeds, maar met minder, en ze mengen zich nu met de nieuwe bewoners. Ze kunnen zich niet zo eenvoudig meer verschuilen, want op elke lege benedenverdieping wordt een bar, een restaurant of een atelier geopend. Er is leven gekomen in de straten, en kleur. De Corredera Baja de San Pablo is een van de lange, centrale straatjes, op het einde bekroond met een aangenaam plein met terrasjes, dat van San Ildefonso.

Parkieten in de palmboom
De meeste toeristen komen niet in deze buurt terecht, zeker niet als ze voor het eerst in Madrid zijn. De nieuwkomer zoekt hier de grandeur van het paleis, de charme van het monumentale Plaza Mayor met zijn grote terrassen, de drukte van de Puerta de Sol, waar deze dagen tientallen handelaren de loten voor de kerstloterij verkopen, en de culturele schoonheid van de Paseo del Arte, de 'Boulevard van de Kunst', met het Prado-museum, dat van Thyssen-Bornemisza, het Princesa Sofía en het hypermoderne Caixa-fòrum. En daarachter de autoloze rust van het immense stadspark, het Retiro, ook een oasis van kalmte voor de Madrilenen zelf. Soms klinkt er een saxofoon, of een accordeon, krijsen de monniksparkieten in de palmbomen en valt er een kastanje op de grond.

Plaza Mayor, musea, het Retiro: het zijn de traditionele uithangborden van Madrid, waar naast de Spanjaarden zelf de toeristen uit Azië en Latijns-Amerika de meerderheid vormen. Het zijn de enige plaatsen waar dat toerisme zichtbaar aanwezig is. In de rest van de stad gaan de bezoekers op in de grote stroom locals. Zelfs op de razend populaire en bezienswaardige zondagsmarkt, de Rastro, vallen de toeristen niet op. De hele omgeving, de wijk Lavapiés aan de ene kant en Latina aan de andere, is dan een mierenhoop van vrolijke Madrilenen die, aan het einde van de ochtend, alle barretjes vullen voor hun vermút, een drankje en een hapje, een soort appetizer voor het uitgebreide middagmaal.



Want eten kunnen ze in de hoofdstad, net als in de rest van het land. In de winter, wanneer het op deze hoogte (de stad ligt op de centrale hoogvlakte op 660 meter) soms fris maar vooral bijna altijd droog is, is in alle restaurants de traditionele cocido madrileño te vinden, een stoofpot van vlees en groenten en veel peulvruchten, het liefst kikkererwten. De klassiekers onder de restaurants bevinden zich allemaal dichtbij het Plaza Mayor, onder andere in het heerlijke straatje Cava Baja met tientallen restaurants om uit te kiezen, niet ver van de Mercado de San Miguel, een gerenoveerde stadsmarkt waar, net als op veel andere markten, de eettentjes belangrijker zijn geworden dan de stalletjes waar vlees, vis, groenten en fruit worden verkocht. Dit soort vernieuwde markten dienden als voorbeeld voor de Markthal in Rotterdam.

Madrid hecht aan zijn culinaire traditie van de cocido, maar omarmt tegelijkertijd de moderne keuken en de invloeden van buitenaf. De pas 35-jarige topkok David Muñoz kreeg vorig jaar zijn derde Michelinster met zijn avantgarde-restaurant DiverXO en is de officiële toeristische 'ambassadeur' van de stad. Zijn restaurant ligt buiten het centrum, dicht bij het voetbalstadion van Real Madrid, een van de weinige highlights in de stad waarvoor de metro moet worden genomen.

Dorpen
Want hoe groot Madrid ook is, het bijzondere is dat het centrale deel van de stad, die vijf of zes boeiende 'dorpen', prima te belopen is. Van de chique winkels in straten als Serrano en Goya naar de toko's in Lavapiés is het hooguit een half uur. Lavapiés is kenmerkend voor veel grote Spaanse steden: een multiculturele volksbuurt die niet ergens aan de rand van de stad ligt, een ontoegankelijke banlieu of no-goarea, maar juist centraal gelegen, waar immigranten, lokale bevolking en toeristen een boeiende smeltkroes vormen.

,,Vroeger had je alleen het centrum waar de mensen kwamen, rond de Plaza Mayor, maar een voor een zijn alle wijken veel hipper en toegankelijker geworden,'' zegt Paco Salmerón. ,,Nu zijn wij hier in Malasaña in opkomst, zonder dat de originaliteit van de wijk verwijnt, want om de hoek staan de hoertjes. Dat maakt de stad zo leuk.'' Het grote voorbeeld is de centrale Barrio de las Letras (de wijk van de letteren), waar al in de jaren '80 rond het plein van Santa Ana moderne bars en restaurants openden. De Calle de las Huertas was altijd beroemd om een rijmpje: Huertas, más putas que puertas, meer hoeren dan deuren. Nu zijn er in het plaveisel van de keurige straat zinnen gegraveerd uit beroemde boeken, zoals Don Quichot.

Bron : AD.NL


Stedentrips naar Madrid

Geniet van een stedentrip naar Madrid, ontdek het kloppende hart van Spanje. Bezoek Museo del Prado, shop in DE  winkelstraat Calle Gran Vía of bezoek eens de kathedraal Almudena. Geniet van het heerlijke klimaat in open lucht discotheek 'Ananda'. En als toetje bezoekt u een avondje traditionele flamenco, wat natuurlijk ook niet ontbreken mag!


 Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt