Spaanse koffie - Koffie in Spanje, de inwoners van Spanje hebben een grote koffiecultuur, de Spaanse inwoners drinken veel en graag een kopje koffie en dat doen ze thuis in een bar of heerlijk genietend op een terras.
De Spaanse Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens gevonden in Oost-Afrika. Volgens een legende zag een Ethiopische herder genaamd Kaldi, dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen erg opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische handelaars én door de beroemde Perzische arts Avicenna.
De eerste koffiehuizen in Europa
Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet. Ondanks pogingen van sommige Arabieren tot geheimhouding en het handhaven van een uitvoerverbod, werd koffie spoedig populair in de meeste islamitische landen. In Europa zou het eerste Europese koffiehuis zou in Venetië zijn geopend in 1645 maar het duurde niet lang voordat andere steden ook cafés kregen zoals Londen in 1652, Marseille in 1659, Amsterdam in 1663, Parijs in 1675 en Wenen in 1683.
Koffie kwam naar Spanje via de Koninklijke familie en adel en het duurde langer dan in andere Europese landen voordat de koffie door het normale volk werd gedronken. Het eerste café van Spanje werd geopend in Madrid in 1764 in de Calle Atocha met de naam La Fonda de San Sebastián. In Barcelona opende de eerste cafés in 1781, te weten Café de F. Martinelli, Café Francés en enkele die nu nog open zijn La Opera, la 7 Puertas en Quatre Gats. Het succes van de koffie en de cafés in Madrid en Barcelona zorgde er al snel voor dat ook in andere steden cafés werden geopend.
Café Central Málaga
Dit al over honderd jaar oude Cáfe in het historisch centrum van Málaga gelegen aan Plaza de la Constitución en onder de Malagueños allom bekend. De vorige eigenaar, José Prado Crespo bedacht in 1954 een speciale manier om koffie te bestellen en te serveren.
De volgende koffie Varianten bedacht José Prado Crespo in 1954
1. Solo: 100% koffie
2. Largo: 90% koffie en de rest melk
3. Semi-largo: 80% koffie en de rest melk
4. Solo-Corto: 60% alleen koffie (espresso)
5. Mitad: 50% koffie en de rest melk
6. Entrecorto: 40% koffie en de rest melk
7. Corto: 30% koffie en de rest melk
8. Sombra: 20% koffie en de rest melk
9. Nube: 10% koffie en de rest melk
Een normale dag begint voor een Spanjaard altijd met een kopje koffie meest niet thuis, maar in een café om de hoek, samen met vrienden. Zoals de dag begint eindigt hij ook, met een kop koffie. Na het avondeten wordt er meestal een sterke espresso geserveerd in een klein glaasje of een kopje koffie met héél veel suiker. Maar ook tussen ontbijt en avondeten werkt de gemiddelde Spanjaard heel wat koffie weg. Er zijn dan ook soorten genoeg om uit te kiezen.
CAFÉ CARAJILLO
Deze koffie werd alleen gedronken door echte mannen, ruige mannen, soldaten, ordinaire mannen en mannen met moed.
Voor de mensen die het niet weten wat dit is, carajillo is een typisch Spaans drankje een combinatie van sterk glas of kopje koffie met brandy. Tegenwoordig wordt er ook gedronken met whiskey, rum of een andere sterke drank.
Het ontstaan van de carajillo
Het ontstaan gaat zo vermoed men terug naar de onafhankelijkheidsoorlog, einde negentiende eeuw in Cuba. Hier dronken de Spaanse soldaten zich moed " coraje " in met koffie en rum en zo ontstond de corajillo. Tegenwoordig carajillo genoemd.
Nog een leuk verhaal
Ooit veroverde de Spanjaarden niet alleen voetbal prijzen. Ooit veroverde de Spanjaarden hele landen. Cuba bijvoorbeeld. Daar is volgens de legende de Carajillo ontstaan. De sterke Spaanse koffie werd verrijkt met een flinke scheut Cubaanse Rum. Bij het nemen van een der eerste slokken moet iemand geroepen hebben als "carajo". Sterke koffie die nog eens pittiger werd gemaakt door de toevoeging van alcohol. Om dat te drinken was moed nodig. Courage in het Engels. Toeval of niet. Deze koffie werd alleen gedronken door echte mannen, ruige mannen, soldaten, ordinaire mannen. Mannen met moed.
Het mooie van koffiedrinken in Spanje is dat je, op welk moment van de dag ook, je verzekerd bent van een goede kop koffie, iedereen heeft hier recht op koffie van goede kwaliteit tegen een zeer schappelijke prijs...
Afwijkingen
Naast de hierboven genoemde types café zijn er nog vele soorten van koffie te bestellen en te drinken. Het is geen eenvoudige zaak om in een Spaanse bar te werken met al deze verschillende variaties op een kopje koffie. Zo is het mogelijk om een cortado corto de café te bestellen (minder koffie meer melk), een cortado con leche muy caliente (met erg warme melk) of leche fria (koude melk). Daarnaast zijn er ook nog de variaties zonder cafeïne, de descafeinados de maquina of de sobre (zakje).
Bij de Spanjaarden thuis
Nog niet zo lang geleden was het heel normaal om de koffie in de Spaanse families thuis al ’s-Avonds klaar te maken en ’s-Morgens in de magnetron warm te maken. Dat is in veel huishoudens niet meer de normale gang van zaken aangezien er nu veel verschillende mogelijkheden zijn om koffie te maken. De filterkoffie is nog steeds populair in veel Spaanse huishoudens en uiteraard ook nog steeds de goedkoopste manier van koffie zetten. Veel Spanjaarden drinken ook nog de instant koffie of de koffie in zakjes.
Uiteraard zijn er ook de bekende Nespresso apparaten en de koffiecapsules die ook in Spanje een doorslaand succes zijn. Sinds diverse jaren is dan ook eindelijk de Nederlandse uitvinding Senseo in Spanje te vinden en wordt deze manier van koffie zetten steeds normaler in de Spaanse huishoudens. Ook is de Dolce Gusto van Nescafé populair maar zijn de capsules een beetje aan de prijs.
Málaga en Café Central
In de Zuid Spaanse stad Málaga heeft men een heel aparte vorm van koffie bestellen. In Café Central heeft men op een gegeven moment op een grote muurtekening aangegeven welke vormen er zijn van koffie bestellen. Op deze wijze heeft Café Central een geheel eigen wijze gecreëerd van koffie bestellen.
Zo heeft men de solo, largo, semi largo, solo corto, mitad, entrecorto, corto, sombra, nube en de no me lo ponga (die laatste als grapje bedoelt).
Bron: SpanjeVandaag