De legende van de stad Madrid - Volgens de legende heeft Cibeles de stad Madrid laten stichten. Plaza de Cibeles, symbool van de stad Madrid
Het 'Plaza de Cibeles' in Madrid staat vooral bekend om de grote ronde fontein net een marmeren beeld van de godin Cibeles (Cybele) in het midden van het plein.
Zij zit op een strijdwagen, voortgetrokken door twee leeuwen. Volgens de legende heeft Cibeles de stad laten stichten. Ook heeft het plein bekendheid vanwege de feesten, die er door supporters worden georganiseerd wanneer de voetbalclub Real Madrid een kampioenschap wint.
De fontein werd ontworpen in de periode 1777-1782 door de Spaanse architect en kunstenaar Ventura Rodríguez en oorspronkelijk naast het 'Palacio de Buenavista' (1707) gebouwd, heden het hoofdkwartier van de generale staf van het Spaanse Leger. Eind 19e eeuw werd het echter verplaatst naar het midden van het plein. Het is een symbool van de stad Madrid.
Op gewone dagen is het een druk verkeersplein, kruispunt van een aantal belangrijke straten, zoals de 'Paseo del Prado' naar het zuiden en de 'Paseo de Recoletos' naar het noorden. De 'Calle de Alcalá' kruist het plein in oostwestelijke richting.
Andere bekende gebouwen aan het plein zijn het 'Palacio de Comunicaciones' (1909), voormalige hoofdpostkantoor en sinds 2007 stadhuis van Madrid, 'Banco de España' (1882-1891), de centrale bank van Spanje, 'Palacio de Buenavista' (1707) en 'Palacio de Linares' (1873), dat het culturele centrum 'Casa de América' huisvest.
Veilig, vertrouwd en 100% zorgeloos een auto huren doe je bij Sunnycars
De legende van Madrid
Volgens de legende was Bianor één van de overlevenden na de inname van de stad Troje door de Mycenen. Hij zocht in de haven een schip, die hem mee kon nemen, maar aangezien alle schepen al weg waren, besloot hij maar over land te gaan. Zo kwam hij via Griekenland terecht in de streek die nu Albanië is en stichtte hij daar een koninkrijk. Na zijn dood volgde zijn zoon Tiberis hem op.
Tiberis had twee zonen, Tiberis en Bianor. Om problemen rond de troonopvolging te voorkomen stuurde hij de tweede en de jongste –niet zonder hem van rijkdommen voorzien te hebben- het land uit. Een vrouw, Mantua, ontfermde zich over hem.
In Italië aangekomen stichtte de vrouw de stad Manto, heden Mantova. Daar bleef Bianor totdat in een droom door de god Apollo werd geboden om verder te reizen, naar het land waar de zon ondergaat. Met de bijnaam ‘Ocno’, wat betekent ‘degene, die de betekenis van dromen kan zien’ ging hij op weg. Die reis duurde tien jaar.
Op een nacht had hij opnieuw een droom waarin Apollo zich manifesteerde en hem zei dat hij op die plaats een stad moest stichten en er zijn leven moest offeren. Op die plek woonden de zg. Carpetanen, een keltisch volk. Zij wachtten op een teken van de goden om een stad te stichtten. Ocno vertelden hen zijn droom en samen begonnen ze een stad te bouwen. Maar nadat die gebouwd was, begonnen de problemen. Sommigen waren voorstanders van Apollo, maar geloofden niet in hem. Opnieuw verscheen de god in een droom van Ocno en vertelde hem dat hij de stad moest wijden aan de godin Metragirta, ook geheten Cibeles. Zij was de godin van de aarde, dochter van Saturnus. Ook zei hij Ocno dat het moment daar was om zijn eigen leven te offeren.
Toen Ocno wakker werd vertelde hij zijn droom aan de mensen en gebood een diepe put te graven. Toen dat gedaan was ging hij daar zelf in liggen, waarna een grote steen eroverheen werd gelegd. Iedereen bad en zong totdat op een nacht een storm opstak vanuit het gebergte van Guadarrama, waaruit in een wolk de godin Cibeles naar beneden kwam en Ocno met zich meenam.
Na dat moment werd de stad naar de godin Metragirta genoemd. Later werd dat Magerit en nog later Madrid, wat betekent´de stad van de mensen zonder vaderland’.
Je stedentrip begint pas écht met de Madrid Fietstour langs de belangrijkste bezienswaardigheden!
De geschiedenis
Historisch gezien was er pass in Romeinse tijd sprake van verschillende ‘villae’ (herenhuizen). Later, in visigothische tijd moet er een basiliek gestaan hebben op de plaats waar nu de ‘Almudena´staat. Pas in in de negende eeuw echter werd door de Moorse emir Muhammed I (852-886) een stadsmuur gebouwd, waarvan nog steeds resten bestaan en die heeft gelopen rond waar nu het koninklijk paleis in Madrid staat. De functie van die muur was ter bescherming van de stad Toledo, beschouwd als de hoofdstad van het door de christenen te heroveren rijk.
De fortificatie in Moorse tijd heette Mayrit, later Magerit, wat betekent ´land van water´. In 932 was het een doelwit van koning Ramiro II de León. Rond 1085 werd het, onder Alfonso VI, uiteindelijk ingenomen door de christenen, waarna het pas in 1561, na een beslissing van Filips II de residentie werd van diens hof en daarmee de hoofdstad van het land.
Bron: Madrid Blog & Reizen en Recreatie