Wonen in het buitenland en je AOW

Gepubliceerd op 1 september 2018 om 09:41

Wonen in het buitenland en je AOW - Ben je gepensioneerd en ontvang je AOW en wil je in het buitenland wonen? Houd dan rekening met de verschillende regels en de verschillende landen. In sommige landen krijg je niet je hele pensioen! Wij behandelen hier AOW en Spanje. Want wat krijg je van de SVB als je in Spanje gaat wonen?



De hoogte van een AOW-pensioen is ­afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Veranderingen in je privé leven kunnen dus grote gevolgen hebben voor de AOW. De belangrijkste zetten we hier op een rij.

AOW en wonen in het buitenland

AOW en naar het buitenland?

Iemand die gepensioneerd is en dus AOW ontvangt en die in het buitenland woont, zult zich moeten melden bij de SVB. De sociale verzekeringsbank kijkt of er een duurzame band met Nederland blijft. Wat is precies een duurzame band? Dat is een heel grijs gebied en zal de SVB dus per geval beoordelen. Als deze duurzame band niet wordt aangetoond dan heeft dit gevolgen voor jouw AOW en ook voor de wet langdurige zorg.

Wat is een duurzame band?

Overwinter jij 6 maanden van het jaar in Spanje? Dan is er een duurzame band aanwezig, want je bent immers ook een deel van het jaar in Nederland. Verblijf jij 10 maanden van het jaar in bijvoorbeeld Málaga en zit je dan 2 maanden in Nederland? Dan is er minder makkelijk een duurzame band aan te tonen. Vlieg je iedere maand nog steeds voor een paar dagen naar Nederland met Transavia, dan is die duurzame band weer wel aanwezig. Trek je met de camper door heel Europa? Dan is er wel weer een duurzame band met Nederland aangezien dat het land is waar je het meest verblijft. Het hebben van een huis in Nederland dat je verhuurd is niet genoeg om een duurzame band te hebben! De SVB bekijkt geval per geval. Het gaat echt om het middelpunt van jouw sociale en financiële leven.

Verdrag met Spanje

Nederland heeft met Spanje een verdrag ter controle op het recht op uitkeringen afgesloten. Spanje zal dus geen groot probleem zijn. Toch moet je nog steeds aan de voorwaarden voldoen. Als je wilt verhuizen naar Spanje, is het handig om contact op te nemen met de SVB om jouw plannen uit te leggen.



Wet langdurige zorg

Woon je in het buitenland, dan stopt de nabestaandenverzekering. Ook veranderen er dingen met de wet langdurige zorg. Je hoeft geen zorgverzekering in Nederland meer af te sluiten, maar wel in Spanje. Kijk hier goed naar, zijn dezelfde dingen verzekerd? Kan Spanje een zelfde soort zorg garanderen als het goede zorgstelsel in Nederland? Dit zijn zaken waar je goed naar dient te kijken als je wilt verhuizen naar Spanje. Het is niet alleen belangrijk wat betreft de AOW, maar ook wat betreft de langdurige zorg.

Zorg er dus wel voor dat je je bij een ziekenfonds inschrijft in Spanje, mocht je verhuizen naar Spanje. Het is ongelofelijk belangrijk om de verzekeringen goed te regelen bij het CAK. Overigens is het wat zorg betreft ook echt handig om de taal te spreken!!

Booking.com

Terug naar Nederland voor langdurige zorg

Wil je na een tijdje weer terug naar Nederland, omdat je langdurige zorg nodig hebt? Dat kan gewoon vanuit Spanje. Maar vanuit andere landen dien je dan een maand per jaar buiten Nederland te wachten. Er is een maximum van 12 maanden. Nogmaals: dit geldt niet voor Spanje.

Wil je meer weten? Ga dan naar de SVB.

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder vakantie adresje? Misschien om eerst even te kijken of wonen in Spanje echt wat voor jou is? Zoek hier sfeervolle plekjes, sfeervolle vakantiewoningen of fijne hotelletjes!

Misschien ook interessant: