Spaanse Manchego Schapenkaas - Spanje · Castilië-La Mancha · La Mancha · De Spaanse Manchego Schapenkaas, is een harde schapenkaas afkomstig uit de regio "La Mancha".
Spaanse Manchego Schapenkaas
Deze Spaanse kaas uit La Mancha stamt af van het schapenras Manchego.
De kaas is geregistreerd in Brussel, de Spaanse variant denominación de origen.
Manchego is een geperste kaas met een zachte, pikante en zoute smaak. De kaas rijpt tussen 2 maanden tot 24 maanden.
Kaas van het Manchego schapenras, wordt alleen van de volle melk gemaakt. In natuurlijke grotten wordt de kaas gerijpt.
Hoe ouder de kaas, des te scherper de smaak is. Tijdens het rijping proces ontstaat er groen zwarte schimmel op de korst Voordat de kaas in de handel komt wordt deze er af geborsteld.
Deze kaas is te koop als...
- semicurado”( jonge kaas ) 1 a 2 maanden
- fresco” ouder dan 2 maanden
- curado” (belegen kaas)
- viejo” ( oude kaas )
- Añejo (oeroud). Die is 24 maanden gerijpt.
De Manchego kaas komt ongeveer 15% van ambachtelijke kaasmakerijen. Deze wordt dan gemaakt van rauwe melk.
De rest komt uit moderne bedrijven, hier gebruikt men gepasteuriseerde melk.
Dit Manchego label mag alleen worden gebruikt als
- De melk niet afgeroomd is
- Het stremmen op de juiste temperatuur en op een bepaalde tijd gebeurd.
- De wrongel in zeer kleine korrels gesneden en opnieuw opgewarmd wordt.
- Deze vaste wrongel wordt in een vorm met afdruk van biezenmatjes gedaan.
De smaak ontwikkelt zich sterk!
- mild
- boterachtig
- licht gezouten
- licht pikant
- met een grote rijkdom aan aroma's!
- De Manchego kaas is rijk aan proteïnen. ( meer proteïne dan in vlees ).
- Hoge calciumgehalte gezond voor kinderen
- Hoge proteïnegehalte gezond voor volwassenen.
- Zeer goed voor senioren ( botten )
- Manchego is licht verteerbaar, lichter dan producten met koemelk.
Je kunt de kaas eten bij...
- Spaanse tapas, waaronder met Serranoham, zwarte olijven en Spaanse tomaten.
- Manchego kaas smaakt heerlijk bij een glas heerlijk Spaanse rode wijn of een heerlijke sherry.
- Manchego kaas smaakt goed met zalm of lamsvlees.
- Manchego kaas bij een nagerecht met een gelei van verse vijgen en honing (carne de membtillo).
- Manchego kaase als brood beleg
Manchego kaas maken duurt lang
De Spaanse Manchego kaas wordt gemaakt van de melk van schapen van het ras Manchego en de melk moet minstens een maand oud zijn daarbij komt de Spaanse Manchego kaas is een beschermde merknaam.
Nu produceert Mexico ook een Manchego kaas maar die is van koe melk, dus veel goedkoper! Nu onderhandelt de Europese Unie met Mexico over een handelsverdrag. Spanje wil dat de Spaanse Manchego kaas een beschermde merknaam blijft en dat Mexico zijn Manchego kaas een andere naam geeft.