Barrio Santa Cruz: Tapas, patio's en paleizen

Gepubliceerd op 21 juni 2019 om 09:31

De stad Sevilla is de hoofdstad van de provincie Sevilla en de hoofdstad van Andalusië. De stad Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir, het centrum van Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje. In het historische centrum liggen de mooiste bezienswaardigheden van de stad, zoals: de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro.



De stad Sevilla is een van de heerlijkste en mooiste steden van het vakantieland Spanje. Sevilla is Romantisch en temperamentvol. Sevilla is de stad van de zigeuners, Sevilla is de stad van de flamenco en hoe erg het ook mogen klinken van het stierenvechten.

De stam van betekenen is 'beteken'. Nu de stam bekend is, is het ook eenvoudig om te bepalen of er een -t of een -d achter geplaatst moet worden. Onthoud dat betekent (met -t) nooit in de verleden tijd gebruikt wordt, en betekend (met -d) nooit in de tege

De verschillende wijken van Sevilla hebben allen een eigen karakter. Wij verkiezen de gezellige Barrio Santa Cruz met de witte huizen en smalle straatjes al snel tot onze favoriet.

In deze middeleeuwse 'barrio' ligt alles dicht bij elkaar. Het is een aaneenschakeling van hofjes, pleinen en tapasbarretjes. Vlakbij liggen topattracties als het paleiscomplex Real Alcázar en de beroemde kathedraal van Sevilla. Als uitvalsbasis kiezen we voor het sfeervolle Hotel Amadeus, middenin de wijk zelf. De auto blijft achter in de parkeergarage bij het park Jardines de Murillo. Het gesleep met koffers nemen we voor lief.

 

Sonates

Vanaf het dakterras van ons logeeradres kijken we uit over de daken, met aan de horizon de twaalfde eeuwse Moorse minaret Giralda. Amadeus is een familiehotel. Binnen ademt alles muziek; er weerklinken sonates van Beethoven en zelfs op de kamers staan piano's en andere muziekinstrumenten. De locatie en de warme, gastvrije sfeer maakt dit hotel een ideale uitvalsbasis voor een lang weekeinde waar je kunt onderdompelen in het hart en de ziel van Andalusië. Je kunt naar hartenlust dwalen door de wirwar van steegjes, maar voor wie toch een leidraad wil hebben voor een kennismaking met de wijk, de volgende route.

Het is een wandeling langs pleinen, tuinen, binnenplaatsen, het culturele centrum Hospital de los Venerables en het huis van de beroemde Spaanse schilder Bartolomé Murillo, die hier in 1682 stierf.

We beginnen bij het fraaie Plaza Virgin de los Reyes vlakbij de beroemde Kathedraal, met aan de linkerhand Palacio Arzobispal, het paleis van de aartsbisschop. Negeer de vele paardenkoetsen en aanbiedingen voor een rondrit. Wandelend zie je meer en je bent vrij om regelmatig een ‘tapastop’ in te lassen.

Het eerste straatje Calle Mateos Gago, tegenover de lantaarnfontein, telt meteen al vele aantrekkelijke eetadressen. Op nummer 1 (en dat is niet gelijk op de hoek, maar er iets voorbij) zit de populaire Cerveceria Giralda, die ook simpelweg Bar Giralda wordt genoemd. Dit is een van de beste tapasbars van Sevilla.



Wierookbrander


Op nr. 20 zit bodega Bar Alvaro Peregil, genoemd naar de eigenaar. Hier schenkt Alvaro de zoete vino naranja, wijn gemaakt van sinaasappels. Ons favoriete tapas barretje, Bar La Fresquita, zit op nr. 29 aan de linkerkant van de straat. De eigenaar is een liefhebber van Semana Santa, de ’Heilige Week’. Overal hangen foto’s en posters. Boven de bar hangt een rokende wierookbrander die regelmatig een flinke zwiep krijgt. Aan de muur een televisie met beelden van de processies die tijdens deze periode plaatsvinden.

De wandeling zou al in het straatje Mateos Gaco kunnen eindigen, maar we lopen door naar het straatje Calle Santa Teresa met het woonhuis van de barokke schilder Murillo op nr. 8 en de typisch Andalusische taverna Las Teresas. Aan het eind van de straat is het Plaza Santa Cruz, waar de kerk stond, die de naam heeft gegeven aan de wijk en waar Murillo is begraven. Van de kerk zelf rest na de verwoesting door de Fransen in 1810 slechts nog een 17e-eeuwse kruis van smeedijzer, La Cerrajería, een veel gefotografeerd aandenken.

Je bent nu vlakbij de Jardines de Murillo, met in vroeger tijden de boomgaarden en moestuinen van het paleis Alcázar. Een heerlijke oase van koelte en rust in de hectische stad. Je kunt kiezen voor het groen, of weer terug de wijk in naar de Callejón del Agua, met de vroegere stadsmuur van Sevilla, de authentieke sfeer van de stad en het fijne restaurantje Coraal del Aqua.

Aan de rechterhand ligt Plaza de los Venerables. Daar ligt het barokke Hospital de los Venerables, een zeventiende eeuws tehuis voor bejaarde priesters; tegenwoordig een cultureel centrum met een permanente expositie van Spaanse meesters als MurilloVelásquez en Zurbarán. Vergeet niet om ook even de kerk zelf in te gaan, met mooie patio en fraai trompe l’oeil plafond. Op het plein zelf liggen ook twee prima tapasbars Hostería del Laurel en Casa Román.

Vind je weg terug naar de Kathedraal, bij voorkeur via Calle Gloria en het mooie pleintje Plaza Doña Elvira. Sla bij het plein af naar Judería met rechts Patio de las Banderas dat een onderdeel is van het Alcázar. Steek het plein over naar Plaza del Triunfo met aan de linkerhand de Kathedraal, en in het verlengde Plaza Virgin de los Reyes. Het begin- en eindpunt.

En dan te bedenken dat we nu slechts een wijk van het levendige Sevilla hebben ontdekt.


De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’


Reiswijzer

Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Sevilla met Transavia: www.transavia.com. En van Eindhoven naar Sevilla met Ryanair: www.ryanair.com.

Met de auto vanuit Utrecht naar Sevilla is 2200 km, zo’n 20 uur en 30 minuten.

 

Eten en drinken

Bar La Fresquita, Mateos Gaco 29

Sfeervolle, karakteristieke bar in het hart van Barrio Santa Cruz. De bar staat geheel in teken van de Semana Santa, met heiligenbeelden, foto’s en zelfs een wierookhouder, die brandend en al boven de hoofden van de gasten heen en weer wordt geslingerd.

 

Bodega Bar Alvaro Peregil, c/Mateos Gago 20

Traditionele bodequita met veel sfeer en typische tapas van Sevilla. De bar is genoemd naar de eigenaar Alvaro Peregil.

 

Casa Román, Plaza Venerables 1

Traditionele Spaanse gerechten, met buitenterras.

 

Cerveceria Giralda, c/Mateos Gago 1

Gehuisvest in een Moors badhuis met veel tegelwerk. Wordt, beschouwd als een van de beste tapasbars van Sevilla. Met een ruime selectie aan tapas, zoals de vis mousse, spinazie met kikkererwten en verrukkelijke kroketjes van paddenstoelen.

 

Corral del Aqua, Calejón del Agua

Restaurant in een 18de-eeuws herenhuis in de wijk Santa Cruz. Aangename met planten overdekte patio. Op de menukaart staan Andalusische gerechten.

 

La Albahaca, Plaza Santa Cruz 9

Sfeervol restaurant in herenhuis met kroonluchters en schilderijen. Heerlijk dessert met sinaasappel mousse. Fraai terras aan pleintje.

 

Las Teresas, c/Santa Teresa 2

Andalusische taverna met terras buiten. Sfeervolle L-vormige bar met hammen aan het plafond en foto’s van toreros.

 

Modesto, Cano y Cuerto 5

Spaans visrestaurant met verse ingrediënten op heerlijk terras. Er staan ook raciones en tapas op de menukaart.

 

Vineria San Telmo, Paseo Catalina de Ribera 4

Prima plek voor Andalusische-Baskische tapas in de wijk Santa Cruz.



Slapen

Hotel Amadeus, c/Farnesio 6. Een geliefd adres voor muziekliefhebbers. Elke kamer in dit elegante hotel vol muziekinstrumenten is genoemd naar een componist. Voor de gasten is er in geluiddichte kamers een piano of viool beschikbaar om te bespelen. Ontbijt wordt geserveerd op het heerlijke dakterras met lounge bedden en jacuzzi.

 

Zien

Het paleiscomplex Real Alcazar, met het exotische Palacio de Don Pedro, was oorspronkelijk bedoeld als liefdesnest voor koning Peter I en zijn maîtresse.

Santa Iglesia Catedral. De beroemde kathedraal van Sevilla is gebouwd in de vijftiende eeuw op de plek waar tijdens de Moorse bezetting de grote moskee stond.

Misschien ook interessant in Sevilla:

Bron: De Telegraaf - Author: Sylvia Keppel