De regels voor camper rijden in het vakantieland Spanje

Gepubliceerd op 16 juni 2019 om 11:58

De regels voor camper rijden in het vakantieland Spanje - Elk jaar weer zijn vele duizenden Nederlanders en Belgen met de camper onderweg, heerlijk op vakantie met de camper lekker rond rijden van A nar B of vast op een camping of camperplaats? 



Maar zoals in vele andere Europese landen zijn er regels, zowel verkeersregels als gedrag regels die voor alle campers en camperrijders gelden. Maar wat zijn de regels voor camper  rijden in Spanje. Daarom hier een klein overzicht van wat je wel en wat je niet mag in Spanje.

De regels voor camper rijden in het vakantieland Spanje

Maar ook zo kan het aflopen....

Maar eerst een kort verhaaltje in Torre del Mar mag je aan de rechterkant van de Boulevard op een grote onverharde parkeerplaats ik geloof 24 uur staan kan ook meer zijn, maar hier staan ook altijd veel campers. Tot op een dag kwam er een politie auto twee scooters met politie en nog een politie op de motor en begonnen vlijtig te schrijven en bonnetjes uit te delen, iedereen op zijn achterste poten natuurlijk, want zij waren natuurlijk allemaal gisteravond pas gekomen. De politie pakte een stukje papier uit de auto en vertelde een ieder precies hoe lang ze daar stonden. Deze bonnetjes lagen toen zo rond de 300 euro. O.K als je gelijk betaald gaat er ongeveer de helft af. Maar er blijft altijd nog 150 euro over waar je echt lekker van kan gaan eten.

 

Spanje is een prachtig land om met een camper op vakantie te gaan. De verscheidenheid van natuur en landschappen, de op veel plaatsen goede wegen en mooie locaties om een camper te “parkeren” zijn slechts enkele voorbeelden. Toch zijn er natuurlijk ook regels in Spanje wat betreft campers zoals waar mag je overnachten en waar niet, de snelheden op de wegen, hoe moeten passagiers in een camper zitten etc.

 

Mocht je als lezer en “ervaren” camperrijder nog tips of opmerkingen hebben, laat het me weten.



Overnachten

Het leuke van een camper is dat deze in principe overal geparkeerd kan worden om dan daar ook te slapen, je hebt immers je eigen huisje op wielen bij je.

 

Volgens de Spaanse verkeerswet wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen parkeren en kamperen...en overnachten in de camper wordt niet aanzien als kamperen. Men mag dus overal waar men legaal mag parkeren ook overnachten in de camper. Dit is een nationale wet en geldt dus in gans Spanje

 

Geparkeerd

Een camper mag overal geparkeerd worden, net zoals een normale auto, bestelbus of vrachtwagen, mits de parkeerplaatsen daarvoor geschikt zijn of er duidelijk staat aangegeven dat grotere voertuigen ergens niet mogen parkeren. Er mag in een geparkeerde camper gegeten en gedronken worden en men mag ook koken en gewoon in de camper zitten. Wat echter niet mag – en iets wat Spanjaarden veel doen – is tafels en stoelen buiten zetten, zonneschermen opendoen en dus eigenlijk bij een parkeerplaats gaan kamperen of picknicken. Dat is verboden en kan bekeurd worden.

 

LET OP: Net zoals het wild of vrij kamperen en het parkeren en wat men wel of niet mag en kan doen is echter in Spanje in elke autonome deelstaat of regio weer anders. Dat houdt dus in dat iets wat in Catalonië wel mag, in de Comunidad Valenciana of Andalusië weer niet mag. In boekjes over met een camper rijden en kamperen in Spanje staat vaak de actuele informatie omtrent de regelgeving voor camper rijden in Spanje.

Booking.com

Passagiers

Buiten het feit dat de rijder en bijrijder de autogordel dienen te dragen, moeten ook alle andere inzittenden waaronder huisdieren een gordel om hebben. Alle moderne campers hebben op de banken autogordels waar volwassenen en kinderen in vast moeten zitten. Kinderen die groter zijn dan 1,35 m, mogen ook voorin zitten en mogen een gewone veiligheidsgordel gebruiken. In Spanje wordt echter geadviseerd om ook kinderen van 1,35 m tot ongeveer 1,50 m in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingsverhoger te vervoeren. Het is tijdens het rijden niet toegestaan om door de camper te lopen of aanwezig te zijn zonder dat men vast zit door middel van de autogordel.

 

Ook huisdieren zoals honden en katten moeten of vast zitten met een speciale hondengordel of moeten in een bench of reiskennel zitten. Ook deze dienen in principe vast te zitten zodat deze niet samen met het huisdier door de auto geslingerd kunnen worden bij een ongeval. Huisdieren mogen dus, net zoals personen, niet door de camper lopen wanneer deze rijdt.

 

Rijbewijs

Campers die minder wegen dan 3.500 kilo, waarvan de lengte niet meer dan 12 meter en de breedte niet meer dan 2,55 meter is en maximaal negen personen (inclusief bestuurder) kan vervoeren mogen bestuurd worden door personen die een gewoon B rijbewijs hebben. Voor campers met een gewicht tussen de 3.500 en 7.500 kilo dient men een C1 rijbewijs te hebben en voor campers die meer wegen dan 7.500 kilo moet men in het bezit zijn van een C rijbewijs. De C en C1 rijbewijzen worden ook omschreven als vrachtwagenrijbewijzen.

 

Snelheden

Campers tot 3500 kg zijn volledig gelijkgesteld aan personenauto's en mogen dus 120 op snelwegen en 90 op conventionele wegen. Enkel voor campers boven de 3500 kg geldt er een beperking van 90 km op snelwegen en 80 km op conventionele.

Veiligheidshesje enkel de bestuurders van een campers zijn om een geel hesje bij zich te hebben.

Het is verplicht om een reservewiel of een reparatieset bij zich te hebben.

 

Parkeren en kamperen

Volgens de Spaanse verkeerswet wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen parkeren en kamperen...en overnachten in de camper wordt niet aanzien als kamperen. Men mag dus overal waar men legaal mag parkeren ook overnachten in de camper. Dit is een nationale wet en geldt dus in gans Spanje


Spanje autohuur

Speciale service stations

Onder een speciaal service station wordt verstaan die tankstations waar speciale voorzieningen zijn voor campers. Hieronder bevinden zich loos plaatsen voor de toiletten en gebruikt water, watervoorziening en eventuele technische hulp. Volgens de gegevens van de Spaanse verkeersdienst DGT zijn er in Spanje 60 tankstations te vinden met deze speciale camper voorzieningen. Deze zijn aangegeven met speciale borden waarop een camper staat getekend.

 

Achterop en aanhang

Veel camperrijders nemen fietsen, scooters en zelfs extra auto’s mee die geplaatst worden op een fietsenrek achterop de camper of op karren achter de camper. Dit is ook in Spanje toegestaan mits de fietsenrekken aan alle technische eisen voldoen. De regel zegt dat deze fietsenrekken niet meer dan 10% tot 15% van de totale lengte van de camper mogen uitsteken. Alles wat achterop het fietsenrek staat moet worden gemarkeerd met een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.

Auto’s, scooters of motoren mogen achter de camper op een kar staan als deze aan alle technische eisen voldoet. Wat niet mag is het meeslepen van een auto die met de banden op de weg staat. Het slepen van auto’s is in Spanje namelijk verboden.

 

Verplicht meenemen

Heeft men een camper gehuurd in Spanje en rijd men dus met een Spaans kenteken rond dan dient men twee gevarendriehoeken bij zich te hebben. Campers met een buitenlands kenteken hoeven wettelijk gezien maar een gevarendriehoek mee te nemen maar het wordt aangeraden toch twee gevarendriehoeken mee te nemen omdat het bij pech veiliger is om voor en achter de camper een signaal te plaatsen.

 

  • De bestuurder dient  een veiligheidshesjes die geel of oranje gekleurd zijn te dragen als men bij pech uit de camper dient te stappen. Dat veiligheidshesje hoeft alleen gedragen te worden bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom maar voor de veiligheid wordt aangeraden die hesjes altijd aan te doen als dat nodig is.

 

  • Het is verplicht om een reservewiel of een reparatieset bij zich te hebben. Daarnaast moet men ook de juiste uitrusting meedragen om een band te verwisselen. Het wordt echter altijd aangeraden om een sleepdienst (grua) te bellen want wettelijk gezien mag men op de Spaanse wegen geen banden verwisselen en dient dat buiten de wegen te gebeuren.

 

  • Het is niet verplicht om reservelampen mee te nemen, iets wat vroeger wel verplicht was. Ook een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht maar wellicht in het geval van een camper wel erg makkelijk en veilig om bij zich te hebben.

 

Zijn we iets vergeten, is de informatie niet correct of niet actueel of heb je nog meer tips en informatie voor andere camperrijders? Laat dit ons dan weten 🙂

Lees hier de officiele informatie van de Spaanse verkeersidnet DGT (PDF)

De mooiste ontdekkingen van Spanje:

Zoek je een bijzonder plaats om te overnachten een sfeervolle vakantiewoning een heel bijzonder plekje waar je heerlijk kunt genieten in een bed & breakfast of een fijn hotelletje? Echt plekjes voor levensgenieters! Ieder plaats is origineel, maar vooral ‘heel fijn-om-er-te-te-zijn’

Misschien ook interessant: