Huisdieren in het vliegtuig - Aan boord van de meeste vliegmaatschappijen mag je je huisdier meenemen. Uiteraard wordt er goed voor je dier tijdens tijdens de vlucht gezorgd. Een van de voorwaarde is dan wel dat een persoon met het dier meereist en dat je dier, hond of kat alleen aan boord mag als hij ouder is dan 3 maanden en 21 dagen. Je huisdier mag dus alleen met begeleiding reizen. Hier de informatie over "Huisdieren in het vliegtuig" deze informatie is van Trans Avia maar zijn in het algemeen ongeveer allemaal het zelfde.
Wanneer mag mijn huisdier in de cabine?
Je mag je huisdier in de cabine vervoeren in een reistas of kennel. Deze wordt onder je stoel geplaatst en mag voor de veiligheid van je huisdier tijdens de vlucht niet geopend of verplaatst worden. Daarnaast kun je naast je huisdier in de cabine nog 1 stuk handbagage meenemen.
Afmetingen
Max. lengte 47 cm x breedte 30 cm x hoogte 27 cm.
Gewicht
Het gewicht van je huisdier inclusief tas mag maximaal 10 kg zijn.
Verder moet een reistas aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Het moet een officiële reistas zijn, zoals te koop bij een dierenwinkel
- De tas moet helemaal afsluitbaar zijn
- De tas is voorzien van luchtgaten, zodat het dier voldoende zuurstof heeft
- De tas is voorzien van plastic ruiten, zodat het dier kan kijken
- Het dier moet voldoende ruimte hebben in de tas om zich te bewegen
Ben je allergisch voor honden/katten en zit je in de buurt van een huisdier? Geef dit dan aan bij onze bemanning. Zij kunnen dan bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Huisdier in het bagageruim
Je kunt je huisdier in ons bagageruim vervoeren. Dit is een speciaal verwarmd deel dat voorzien is van klimaat- en drukbeheersing. Zo ben je ervan verzekerd dat je hond of kat zo comfortabel mogelijk reist.
Voor de veiligheid van je huisdier is het belangrijk dat de kennel voldoet aan de wettelijke eisen van IATA (International Air Transport Association). Vraag bij je dierenwinkel naar meer informatie over deze toegestane kennels. Heeft de kennel wieltjes? Zorg er dan voor dat je deze voor vervoer demonteert of vastzet, zodat de kennel in het ruim niet kan gaan rollen.
- Afmetingen
Maximaal lengte 102 cm x breedte 69 cm x hoogte 76 cm. - Gewicht
Je huisdier & kennel mogen maximaal 75 kg wegen. - Aantal huisdieren per vlucht
Per vlucht kunnen maximaal 2 huisdieren in het ruim vervoeren.
Je mag per persoon maximaal 2 huisdieren in het ruim boeken.
Reizen met huisdieren in een kennel of reistas
Uiteraard wil je je hond of kat tijdens de vlucht zo comfortabel mogelijk vervoeren. Het is daarom belangrijk dat de kennel of reistas groot genoeg is voor je hond of kat om te kunnen staan (zonder de bovenkant te raken), te kunnen draaien en om comfortabel te kunnen liggen. De kennel moet van glasvezel of hard plastic zijn gemaakt. Een kennel van metaal of hout is niet toegestaan. Leg op de bodem van de kennel een lekkere deken, een handdoek of wat kranten. Om veiligheidsredenen mogen speeltjes niet in de kennel vervoerd worden.
Voor vluchten vanuit Nederland:
Alleen op Schiphol zijn de speciale kennels te koop. Je kunt ze aanschaffen bij Schiphol Dienstverlening (Baggage Storage). Op Rotterdam Airport en Eindhoven Airport zijn helaas geen kennels verkrijgbaar.
Schiphol Dienstverlening (Baggage Storage):
- Locatie: kelderplein op Schiphol tussen vertrekhal 1 en 2. Om dit te bereiken neem je de lift of trappen tussen Hal 1 en Hal 2 naar de kelder
- Openingstijden: dagelijks van 07.00 tot 22.45 uur
- Betaling: uitsluitend met contant en gepast betalen in euro’s
- Retourneren: Je kunt kennels niet ruilen of terugbrengen
- Informeer bij je eigen dierenarts naar het meest geschikte soort kennel
Beschikbare kennels:
- Kennel A 53X40X38 3 kg
- Kennel B 68X51X48 5 kg
- Kennel C 81X56X58 8 kg
- Kennel D 91X61X66 10 kg
- Kennel E 102X69X76 13 kg
- Kennel T-bag 38x24x26 1 kg (huisdier in cabine)
Voor vluchten vanaf Parijs-Orly:
Het bedrijf Bagages du Monde is gespecialiseerd in het vervoer van speciale pakketten. Voor informatie over kennels kun je contact opnemen via +33 1 49 78 97 75. Bagages du Monde kun je vinden op het vliegveld Orly bij porte G op de verdieping van de vertrekhal.
TIPS!
- Je mag twee puppy's/kittens (indien familie) of een moeder en één puppy/kitten in één kennel vervoeren.
- Laat je huisdier al voor de vlucht wennen aan de kennel. Vijf dagen is meestal genoeg voor een dier om met de kennel vertrouwd te raken.
Reizen met stompneuzige dieren
Stompneuzige dieren zoals pugs, boxers, bulldog, Pekinese- en Perzische katten kunnen moeite hebben met de ademhaling tijdens de vlucht door hoge temperaturen en stress. Om hun welzijn te garanderen, mogen stompneuzige dieren daarom alleen worden vervoerd in de cabine.Reizen met vecht- of aanvalshonden
Zogenaamde 'vechthonden' of 'aanvalshonden' die vallen binnen de onderstaande categorie mogen niet mee in de cabine of in het bagageruim. De honden hoeven niet te behoren tot een bepaald ras, maar zijn qua bouw vergelijkbaar met:- American Staffordshire Terriers (pitbulls) of vergelijkbare honden (bijvoorbeeld Staffordshire Terriers of Bullterriërs;
- Mastiffs, of vergelijkbare honden;
- Tosas, of vergelijkbare honden;
- Rottweilers, of vergelijkbare honden.
Waar moeten de reisdocumenten van huisdieren aan voldoen?
Ook je hond of kat moet in het bezit zijn van een paspoort, namelijk het ‘paspoort voor gezelschapsdieren’. Deze moet door een bevoegde dierenarts uitgegeven zijn. Het paspoort moet de volgende gegevens bevatten:
- Rabiësvaccinaties. Je huisdier moet ten minste 21 dagen voor vertrek zijn gevaccineerd.
- De regels voor de gezondheidsverklaring in het paspoort verschillen per land. Neem voor de eisen van het land waar je naartoe reist contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.
Om te vliegen met je huisdier, moet je huisdier gechipt zijn met een elektronisch identificatiesysteem (transponder). Heeft je huisdier op een duidelijk zichtbare plek een tatoeage die voor 3 juli 2011 is aangebracht? Dan mag je huisdier binnen de Europese Unie ook met deze tatoeage reizen.
TIPS!
- Twijfel je over de geldigheid van het paspoort van je huisdier? Je dierenarts kan je hier meer over vertellen!
- Regel vaccinaties en reisdocumenten altijd ruim van tevoren.
Let op: als je met je hond naar Malta vliegt, dan moet deze tussen 5 dagen en 24 uur voor vertrek behandeld zijn tegen lintworm.
Tips voor reizen met een huisdier
- Neem ruim voor vertrek contact op met de ambassade van het land waar je naartoe reist. Zij kunnen je meer vertellen over eventuele afwijkende regels of quarantainebepalingen.
- Geef je huisdier uiterlijk 2 uur voor vertrek een lichte maaltijd en water. Als je een hond hebt, dan is het handig om hem kort voor vertrek uit te laten. Tijdens de vlucht krijgt je huisdier geen eten of drinken.
- Je mag je huisdier alleen in overleg met een dierenarts een kalmerend middel geven.
Op welke routes kan ik geen huisdier boeken?
Naar sommige bestemmingen mag je je huisdier helaas niet meenemen. Dat heeft niet te maken met de regels van het land, maar met de regels op het vliegveld. Transavia vervoert daarom geen huisdieren naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Schotland, de Verenigde Arabische Emiraten en ChambéryAanmelden van een hulphond
Het aanmelden van een hulphond kan tot maximaal 48 uur voor vertrek van de vlucht. Op deze manier zorgen wij ervoor dat je vlucht zo comfortabel mogelijk verloopt. Je kunt dit aanmelden tijdens het boeken van de vlucht.
Voorwaarden voor vliegen met een hulphond
Als je een hulphond meeneemt, gelden er een aantal voorwaarden, namelijk:
- Je hulphond blijft tijdens de vlucht op de grond voor je voeten zitten/liggen;
- Je hulphond blijft tijdens de vlucht aangelijnd;
- Je hulphond heeft een geldig dierenpaspoort en de benodigde vaccinaties;
Dierenpaspoort en vaccinaties
Je hulphond moet in het bezit zijn van een paspoort, namelijk het ‘paspoort voor gezelschapsdieren’. Deze moet door een bevoegde dierenarts uitgegeven zijn. Het paspoort moet de volgende gegevens bevatten:
-
- Rabiësvaccinaties.
Je hulphond moet tenminste 21 dagen voor vertrek zijn gevaccineerd. .
- Rabiësvaccinaties.
- De rubriek 'klinisch onderzoek’ moet ingevuld zijn'.
Hierin geeft de dierenarts aan dat je hulphond gezond verklaard is.
Om te vliegen met je hulphond, moet deze gechipt zijn met een elektronisch identificatiesysteem (transponder).
Let op: is je bestemming Malta? Dan is een aanvullende bloedtest op rabiës titer vereist.
- Twijfel je over de geldigheid van het paspoort van je hulphond? Neem dan contact op met je dierenarts, hij/zij kan je hier meer over vertellen.
- Regel vaccinaties en reisdocumenten altijd ruim van tevoren.
- Neem ruim voor vertrek contact op met de ambassade van het land waar je naartoe reist. Zij kunnen je meer vertellen over eventuele afwijkende regels of quarantainebepalingen.
Goed voorbereid op reis met je hulphond
- Geef je hulphond niets meer te drinken binnen 4 uur voor vertrek.
- Je hulphond kan last hebben van luchtziekte. Geef je hond daarom geen eten binnen 12 uur voor vertrek.
- Hoewel je hond tijdens het vliegen wat rusteloos kan zijn, raden we sterk af om je hond voor de reis te verdoven.