Ontdek Spanje » Andalusië » Spaanse steden » Op vakantie naar de stad Sevilla


Op vakantie naar de stad Sevilla

Op vakantie naar de stad Sevilla - Hier vindt u een groot aanbod aan vakantie reizen naar Sevilla. Reisaanbiedingen en Vakantie aanbiedingen voor u vakantie naar de Magische stad Sevilla. Met vakantie tips en Informatie voor een onvergetelijke en zorgen vrije vakantie naar de stad Sevilla!

Sevilla een leuke charmante, levende, bruisende, dynamische en hartverwarmende stad. Sevilla is boordevol bezienswaardigheden, monumenten en musea.



De stad Sevilla
Sevilla is de derde stad van Spanje maar heeft het karakter van een gemoedelijke Andalusische provinciestad weten te behouden. Die gemoedelijkheid moet de inwoners wel diep in het bloed zitten, want er wordt alles aan gedaan om de stad groots te maken en Madrid en Barcelona naar de kroon te steken. Zo werd er een enorme kathedraal gebouwd. Het is de grootste van Spanje en alleen de kathedralen van Rome en Londen zijn groter van omvang. De kunstschatten in de kathedraal zijn fenomenaal, het altaarstuk is uiteraard het grootste van Spanje.

 

Zoals veel kerken in Sevilla is het gebouw op de plek gebouwd waar eens een moskee stond om de herinnering aan de Moorse overheersing uit te vagen. De oorspronkelijke binnenplaats waar de rituele reiniging plaatsvond, is bewaard gebleven. Naast de Kathedraal staat ook nog de bijna honderd meter hoge minaret uit de 12de eeuw. De drie bollen die oorspronkelijk de toren sierden, zijn bij een aardbeving gesneuveld. In de 16e eeuw werd La Giralda omgevormd tot klokkentoren. Vlak bij de kathedraal staat het gigantische koninklijke paleis het Real Alcazar, met erachter de schitterende koninklijke tuinen. Verder staat de stad vol fraaie paleizen en kerken, en heeft het een beroemde stierenvechtersarena. Uiteraard de grootste van Spanje.

 

Wie alleen de bezienswaardigheden afloopt, doet zichzelf dan ook ernstig tekort. Sevilla is een stad om in rond te slenteren en je te laten verrassen door intieme pleintjes, prachtige gevels met houten balkons die aan de onderkant versierd zijn met beroemde ceramische tegels. Al vroeg in het voorjaar hangen de sinaasappels aan de bomen. Het zijn bittere sinaasappels, ze worden niet gegeten maar naar Engeland geëxporteerd, waar er marmelade van wordt gemaakt. Er zijn heel veel goede tapasbars, mooie parken met lieflijke speelplaatsjes en vooral zomers kun je heerlijk wandelen langs de rivier de Guadalquivir. De bewoners zoeken er verkoeling in de middag, maken een praatje en laten hun kinderen spelen. Niemand in Sevilla lijkt haast te hebben. Dus waarom zou de bezoeker dat tempo niet volgen.



Palacio de Lebrija
Het huis van gravin Lebrija werd gebouwd in de 15de eeuw maar is een bezoek vooral meer dan waard vanwege de mozaïekvloeren uit de tweede eeuw voor Christus. Gravin de Lebrija, een hartstochtelijk kunstverzamelaarster, kocht het huis in 1902. Ze liet de mozaïekvloeren overbrengen uit de verwaarloosde opgravingen van de stad Itálica, de geboorteplaats van de keizers Hadrianus en Trajanus. Het is waarschijnlijk een van de weinige plaatsen ter wereld waar je over de mozaïeken heen kunt lopen. Het grootste mozaïek in de binnenplaats is gewijd aan de god Pan. Maar er is ook een schitterende Medusa-vloer. De gravin was een bijzonder krachtige persoonlijkheid en verzamelde behalve Romeinse kunst ook voorwerpen uit Zuid-Amerika, middeleeuwse voorwerpen en prachtige stukken uit Spanje zelf. Het trappenhuis is helemaal versierd met Sevilliaanse Azulejo’s. Een mooier trappenhuis zul je in Sevilla niet snel vinden. Het huis was het leven van de gravin. Zelf zei ze erover: ,,Huizen hebben een ziel. In dit huis is mijn hele leven samengevat.’’ Ze stierf in 1938 op 87-jarige leeftijd.

Palacio de Lebrija, Cuna 8, geopend half juni-half sept, ma/vrij van 10-13.30 en 17.00-20.00 uur. Okt-half juni 10.30-13.30 en 16.30-19.30. Zat 10-1400 uur.

Plaza d’Espagna
Dit enorme halfronde plein heeft wel iets weg van Venetië. Er loopt een gracht over het plein met bruggen erover. Op het halfronde plein staan 58 schitterende fonteinen met tegelplateaus, gewijd aan belangrijke gebeurtenissen van de verschillende provincies in Spanje. Vooral ’s avonds ziet het plein er prachtig uit. Het naastgelegen Parque María Luisa biedt met zijn fonteinen verkoeling in de zomer en er is een schat aan bijzondere bomen te zien.

 

Triana
Hoewel de meeste bezienswaardigheden van Sevilla zich op loopafstand van elkaar in het centrum bevinden, is het zonde om de rivier niet over te steken. In de wijk Triana wordt sinds de Romeinse tijd aardewerk gemaakt en nog worden er de beroemde Azulejas-tegels gemaakt. In de Alfareria staan verschillende kleine fabriekjes waarvan de gevels uitbundig met tegels zijn versierd. Ook de tandarts heeft een speciaal uit tegels bestaand bord op de gevel. Ooit woonden hier de zigeuners van Sevilla en Triana wordt wel vergeleken met de Amsterdamse Jordaan. De wijk heeft veel flamencoartiesten en stierenvechters voortgebracht. Je kunt er langs kleine winkeltjes dwalen. Centraal in de wijk staat de kerk van Santa Anna. Er wordt gezegd dat de gave van het flamencolied wordt doorgegeven door een kind te dopen in het doopvont van deze kerk. De buitenmuren zijn versierd met fraai tegelwerk van bestaande voorstellingen. De Calle Betis loopt langs het water. Er zijn verschillende restaurantjes en tapasbars met terrassen die uitkijken over de rivier en de kathedraal en arena van Sevilla erachter.

Tapas
De tapas zijn uitgevonden in Sevilla, dat weet iedere Spanjaard. Maar wie het eerst op het idee kwam om aan het eind van de middag kleine hapjes te serveren en het koken van die hapjes daarna tot een kunst te verheffen, daar is in Sevilla nog altijd discussie over. Halverwege de belangrijkste winkelstraat van Sevilla, de Calle Sierpes bevindt zich de deftige sociëteit circulo mercantil e industrial. Daar zouden ze als eerste gevraagd hebben om een plak Iberische ham op het glas te leggen als bescherming tegen vliegen. Waarmee de tapas werden geboren. Sindsdien heet het dat inwoners van Sevilla geen drie maaltijden per dag meer eten maar de hele dag door lekker hapjes nemen. Nog steeds is de sociëteit gevestigd in het statige pand. Er is een schitterende koele binnenplaats waar rieten stoelen staan en in de bar roken lokale zakenmannen hun sigaren te lederen fauteuils. Overal in de stad zijn volop tapas te krijgen vanaf de vroege middag. Bar El Riconcillo in de wijk La Macarena eist ook het ontstaan van de tapas op. Aan het eind van de Calle Sierpes bevindt zich La Campana, een van de oudste cafés van Sevilla waar een grote selectie van de beroemde gebakjes van Sevilla te krijgen zijn.

De tabaksfabriek
In de 18de-eeuwse tabaksfabriek midden in het centrum an de stad werkten ooit meer dan 3000 sigarreras. Ze heetten warmbloedig en gepassioneerd te zijn en inspireerden Prosper Merimeé in 1845 tot het verhaal over Carmen waarnaar Bizet op zijn beurt de opera op baseerde. Hier op het plein voor de fabriek vocht Carmen met een andere fabrieksarbeidster, werd ze gearresteerd en bracht het hoofd op hol van José, die haar tegen zijn orders in laat gaan. De tabaksfabriek is een groot vierkant barokachtig gebouw vol galerijen en gangen. In het midden van het gebouw staat een fraaie fontein. Als bezoeker kun je er zo inlopen. De fabriek doet nu dienst als universiteit en de plaats van de cigarerras is ingenomen door studentes. Vrij te bezoeken, iedere dag tussen 8.00 en 20.00 uur.

Markten
Sevilla heeft verschillende markten. De oudste markt wordt nog steeds op donderdagochtend gehouden in de Calle Feria. De koopwaar een beetje doet denken aan die van de Amsterdamse vrijmarkt op Koninginnedag. Er is antiek en curiosa maar er liggen buitenkansjes tussen rommel. Boeken, kleding, huisraad, ansichtkaarten, schilderijen maar ook prachtige tegels uit Sevilla zelf.

Op zondag is het vlooienmarkt op het Alameda de Hércules en op de Plaza de la Alfalfa wordt zondags een huisdierenmarkt gehouden.

 

Bron: trouw.nl



Spanje is wat je wilt. Spanje is wat je nodig hebt